KAKO DA REŠITE PROBLEM “X” i “O” NOGU

NAPISAO: NEMANJA MILISAVLJEVIĆ

Kako da rešite problem “X” i “O” nogu

NAPISAO: NEMANJA MILISAVLJEVIĆ

KATEGORIJE: TRENING · OPUŠTANJE MIŠIĆA · FUNKCIONALNO TELO

Možda mislite da ne postoji rešenje za “X” i “O” noge, ali su vas pogrešno informisali.
Do problema sa “X” i “O” nogama dolazi zbog mišićnog i koštanog disbalansa. U odnosu na položaj stopala i kolena ovi problemi se nazivaju Valgus kolena (kod X položaja) i Varus kolena (kod O položaja).

Kako da rešite problem “X” i “O” nogu

Zbog ovakvog položaja nogu tokom vremena se stvara pogrešan obrazac kretanja, zbog zategnutosti mišića i tetiva unutrašnjeg i spoljašnjeg dela butine i slabosti mišića gluteusa. Kompenzacija ovih zategnutih i slabih mišića odvija se u donjem, grudnom ili vratnom delu kičme, zato kod nekih ljudi možete da primetite da malo čudno hodaju, kao kada devojke previše “vrckaju”, kada imaju “X” noge ili se momci pregibaju (klate) sa jedne strane na drugu kao brisači, najčešće kad imaju “O” noge. Veliki problemi nastaju naročito u starosti kada se problem povećava zbog smanjene fizičke aktivnosti i generalne slabosti mišića i tetiva. 

Na videu možete da vidite kako bi zvanična medicina rešila taj problem. Jednostavno bi otvorili nogu, odsekli deo butne kosti, promenili joj ugao i sve to lepo zakrpili. Rekao bih da je ovo jedna prilično bolna, invazivna i dugotrajna metoda. Naravno ako ne želite da provedete 15-20 minuta u vežbanju dnevno, onda je to sjajno rešenje. 

PREPORUKA

Kako možete za 15-20 minuta dnevno da rešite problem koji je nastajao godinama?

Prvo trebaće vam par rekvizita i sigurno nekoliko meseci ili godina, zavisi koliki je problem i koliko ste uporni da ga rešite. Od rekvizita su potrebni ketlbel, medicinka, ili roler za opuštanje unutrašnjeg dela butine i loptica veličine teniske za opuštanje spolašnjeg dela butine. Za jačanje gluteusa možete da koristite elastičnu traku ili dodatak na kros mašini u teretani. 

Meni je dostupan ketlbel koji smestite na sam gornji, unutrašnji deo butine i vršite miofascijalno opuštanje. Osetićete nelagodan bol i zatezanje u tom delu butine, zadržite se u tom položaju par minuta.

dsc_1376

Drugi deo je opuštanje iliotibijalne trake na spoljašnjem delu butine, ništa manje bolan a svakako manje od šrafova u nozi. Par minuta će biti dovoljno.

dsc_1368

Jačanje gluteusa vršimo tako što u položaju sličnom iskoraku simuliramo hodanje. Iz položaja iskoraka, povlačimo nogu u nazad. Gluteus izmedju ostalog vrši ekstenziju noge i gura nas napred, zato ga treniramo na taj način. U ovoj vežbi neophodno je držati neutralan položaj kičme i aktiviran gluteus.

untitled-1

Za nekoliko meseci sprovodjena ovih vežbi mora da dodje do nekih promena. Ako imate pitanja o tome kako da uradite ove vežbe, možete da me kontaktirate preko mail-a ili da zakažete svoj prvi trening.

PREPORUKA