Zašto je jedno rame niže od drugog
(BOL U RAMENU)

NAPISAO: NEMANJA MILISAVLJEVIĆ

Zašto je jedno rame niže od drugog
(BOL U RAMENU)

NAPISAO: NEMANJA MILISAVLJEVIĆ

KATEGORIJE: FILOZOFIJA TRENINGA · FUNKCIONALNO TELO

Da li vam je jedno rame niže od drugog kad se pogledate ogledalo? Ima više uzroka za to, nosite torbu uvek na istom ramenu, dugo vremena provodite ispred kompjutera, stalno prekrštate istu nogu kad sedite ili imate neku staru povredu.

Zašto je jedno rame niže od drugog (BOL U RAMENU)

Šta se dešava sa ramenom?

Kao u većini slučajeva problem nije tamo gde izgleda da jeste, u ovom slučaju problem je malo iznad ili ispod. Pogrešni obrasci se javljaju zbog loših navika, telo prihvata pogrešne obrasce koje mu svakodnevno namećemo i odgovara na svoj način. Ako često sebe nalazite u nekom od položaja kao na slici velika je verovatnoća da će vam jedno rame biti niže od drugog. Kada se dugo zadržavamo u jednom položaju telo prihvata taj položaj kao prirodan, mišići se sa jedne strane skraćuju sa druge postaju slabiji. U mišićima koji se skraćuju nastaju bolne tačke (trigger points), one imobilišu mišić, skraćuju ga i stvaraju bolove. Bol koji stvaraju triger pointi često ne osećamo dok ih ne dodirnemo, zato nekad masaže budu jako bolne i neprijatne. U najvećem broju slučajeva triger pointi zbog kojih je jedno rame niže nalaze se sa iste strane tela. Od gluteusa, kvadratus lumborum, latisimusa do romboideusa, trapeza i mišića vrata, svi ovi mišići su skraćeni i odaju utisak da je jedno rame niže od drugog iako stojimo pravo.

U nekim slučajevim uzrok ove pojave može da bude i skolioza ali to sada nije tema. Da bi uspešno rešili ovaj problem potrebno je da se radi miofascijalno opuštanje triger pointa u ovim mišićima uz statično istezanje mišića i izvodjenje korektivnih vežbi.