Rolanje SMR (Self Myofascial Release)

NAPISAO: NEMANJA MILISAVLJEVIĆ

Rolanje SMR (Self Myofascial Release)

NAPISAO: NEMANJA MILISAVLJEVIĆ

KATEGORIJE: TRENING · OPUŠTANJE MIŠIĆA · FUNKCIONALNO TELO

Roler je brzo prihvaćen kao sastavni deo trening programa širom sveta. Od elitnih sportista do rekreativaca i početnika, videćete da ga koriste u mnogim teretanama i fitnes centrima kao svakodnevni rekvizit.

Rolanje SMR (Self Myofascial Release)

Kao i kod svake novine, postavljaju se mnogo pitanja vezana za roler. Ovo su najčešća:

– Kakve su dobrobiti od korišćenja rolera?
– Da li je bezbedno i efikasno?
– Kada je najbolje koristiti roler?
– Može li roler da zameni masažu?

Ne tvrdim da imam odgovore na sva pitanja, ono što sigurno znam da roler pomaže.
Na žalost još uvek ne postoje naučna istraživanja koja potvrđuju efikasnost rolanja. Naravno nedostatak odgovarajućih istraživanja u bilo kojoj oblasti pruža prostor za svakakve predpostavke.
Prvo pitanje kad nekom pokazujem kako da koristi roler je “Zašto da radim ovo?” Svako ko je probao SMR zna da je jako neugodno (čitaj bolno) prvih nekoliko puta.

Kako funkcioniše rolanje?

Self-myofascial relese (SMR) uz pomoć rolera ili nekog drugog rekvizita je moguća zahvaljujući principu autogene inhibicije, u slobodnom prevodu, osećaj po kom se svesno i prirodno opuštate. Verovatno nikada ranije niste čuli za Goldžijev Tetivni Organ, ključni element koji rolanje čini efikasnim. GTO je mehanoreceptor koji se nalazi na spoju tetiva i mišića, on nam govori koliko je mišić, odnosno tetiva zategnuta. Neke druge vrste mehanoreceptora su zadužene za osećaj dodira ima ih više vrsta.
Kada se tenzija u mišiću pojača do tačke rizika od povrede (cepanje tetive) GTO stimuliše mišićna vlakna da opusti zategnuti mišić. Mišićna kontrakcija koja stvara pasivno istezanje stimuliše GTO, koji izaziva opuštanje i pruža veću pokretljivost. Sa rolanjem (SMR) možemo da stimulišemo mišićnu tenziju (umanjimo), praktično izazovemo GTO da opusti mišić. E OVO JE EFEKAT ROLANJA!

Bez obzira da li ste profesionalni sportista, rekreativac ili sedite na poslu čitav dan, važno je da imate jake i optimalno funkcionalne pokrete u čitavom mišiću. Istezanje povećava dužinu mišića SMR i masaža rade na tome da mišić ne bude napet i zategnut (kao u predelu vrata) već da bude opušten.
Tradicionalno istezanje jednostavno izdužuje mišić. SMR uz istezanje pomaže razlaganje napetih tačaka i oporavak od mikropovreda u mišićima.
SMR uz pomoć rolera je efikasan i jednostavan način da opustite i oporavite mišiće od napetosti od uticaja svakodnevnog kretanja i dugotrajnog sedenja. Samo, kao i istezanje, efekte nećete osetiti preko noći. Potrebno je da budete uporni i istrajni.

Indikacije

Ovo su neki od razloga da koristite SMR tehnike:

– Poboljšanje pokretljivosti i fleksibilnosti
– Opuštanje bolnih mišića
– Smanjena napetost u mišićima
– Olakšava kretanje i vežbanje
– Pomaže u periodu između tretmana u oporavku i masaža

Kontraindikacije

U ovim slučajevima nebi trebali da primenjujete SMR ili da izbegavate određene delove tela:

– U delovima tela gde postoje problemi sa cirkulacijom
– Gde postoje skorašnje povrede
– Na mestima povreda kostiju i zglobova

Kao i kod svakog drugog treninga, potrebno je da primenjujemo tehnike koje nam pružaju napredak ako želimo konstantne rezultate. Recimo duže zadržavanje ili veći pritisak u određenim tačkama.
Ubrzava rast tako što poboljšava oporavak mišića, omogućava bolju fleksibilnost koja pomaže u pravilnom izvođenju vežbi.